Фамилна къща ДЖЕНЕРА в гр. Пловдив, кв. Беломорски

Фамилна къща ДЖЕНЕРА в гр. Пловдив, кв. Беломорски

Фамилна къща "Дженера" се намира в най-южната част на гр. Пловдив, кв. Беломорски, в непосредствена близост до  северните склонове на Родопите. Проектирана е според желанието на собствениците - да създаде комфортно пространство за обитаване на четиричленно семейство с възрастни родители, така, че всеки да има пълна самостоятелност и в същото време да са скрепени в едно цяло.

Водещ фактор при изготвянето на проекта е духовната връзка между баща и син. Оттам произлиза и името на къщата (от англ. GENERATION - поколение, потомство). Затова е избрана Г-образна форма, като всяко крило представлява отделно жилище. Това, което ги свързва е общото пространство в центъра, обогатено с беседка и каменна чешма. Разположението на тези елементи има не само практическо, но и символично значение - обединява двете жилища и формира “интимно” пространство във вътрешния двор.

 

Вместо гръмка фасада, която има за цел да впечатлява, сградата сякаш е "загърбила" улицата и истинското ѝ лице е към вътрешния двор, към който са ориентирани всички жилищни помещения. Това е силен обединяващ фактор, който подчертава значимостта на вътрешния мир в семейството.

 

 

 

 

Конфигурацията на къщата подсказва, че голяма част от функциите ѝ могат да се развиват на открито. Климатичните условия са благоприятни за това 6-8 месеца в годината. Дворът е достатъчно просторен за оформяне на различни кътове - зелени площи, посрещане на гости, отглеждане на плодове и зеленчуци, места за отдих и игри и др.

 

Сградата представлява двуетажна постройка (партер и частичен етаж) без подземна част.

В “северното крило” е разположено тристайно жилище изцяло ориентирано на юг. То включва :

Партер - гараж, преддверие, дневно пространство с трапезария и к. бокс, спалня-родители с WC и гардеробно помещение, WC-гости, и котелно помещение.

Етаж 1 - коридор, две спални със самостоятелни WC, перално помещение, сушилня за дрехи и склад.

 

В “източното крило” е разположено едностайно жилище, което включва: широко преддверие, дневно пространство с трапезария и к. бокс, спалня, WC, перално помещение и гараж / склад.

 

Конструктивно решение – монолитна стоманобетонова конструкция с външни ограждащи тухлени стени 25см с 6см топлоизолация и вътрешни преградни тухлени стени 12см .

 

Фасадно решение.

За обработката на фасадата е предвидена минерална мазилка в два цвята. За покрива - покритие с битумни керемиди. В цялата сграда се използва шесткамерна PVC дограма със стъклопакет.

 

Технико - икономически показатели:

ЗП: 264.47м2

РЗП: 347.30м2

 

© 2004 архитект С. Стефанов
категория:

Архитектурно проектиране

вид:
Жилищна сграда
фаза:
Работен проект
разгърната площ:
347.30 кв. м