ПРИКАЗНИ ЗЕЛЕНИ СГРАДИ ОТ АВСТРИЯ

ПРИКАЗНИ ЗЕЛЕНИ СГРАДИ ОТ АВСТРИЯ

 

Ако обичате разнообразието и разчупените форми, сигурно сте се замисляли колко скучни и еднообразни са повечето съвременни сгради с техните правилно подредени и напълно еднакви прозорци и балкони. В такъв случай повечето от сградите на австрийския архитект Friedensreich Hundertwasser биха били истински празник за вашите очи и сетива. Ако пък сте почитатели на архитектура, която естествено и ненатрапчиво се вписва в природната среда около нея, то някои от знаковите му сгради вероятно ще оцените като най-значимите архитектурни шедьоври на миналия век.  Един от най-прочутите му проекти е  KunstHaus Wien Museum, който (както вече сте се досетили) се намира във Виена.

 

Хундервасер - приказни зелени сгради

„Повечето хора смятат, че сградите се състоят от стени. Аз смятам, че сградите се състоят от прозорци. Повторението на идентични прозорци един до друг и един над друг, които образуват нещо като мрежа, за мен е характерно за концентрационен лагер. Прозорците, подредени в колони и редици, за мен са тъжна гледка. Прозорците трябва да могат да танцуват“ – убеден е Friedensreich Hundertwasser.

 

Хундервасер - уникална архитектура

Ето защо когато проектирал KunstHaus Wien, той приложил на дело това, в което бил убеден и страстно проповядвал. Тук всеки прозорец е в различен цвят, размер и форма, което придава на фасадата неповторимо очарование.

Освен прозорци с индивидуален характер, странният музей във Виена се сдобил с неравни подове, зелен покрив и живи сенници – дървета, които израстват направо от етажите и на покрива. Самите дървета освен декорация, имат и съвсем практична функция – осигуряват сянка и пречистват въздуха около музея.

 

Хундервасер - органична архитектура

    По фасадата на сградата пълзят и увивни растения, които създават зелени стени. Дървета на покрива – градина са с нормални размери. Според автора засаждането на дървета в града трябвало да стане задължително.

 

Хундервасер - архитектура близо до природата

    Още един проект на Friedensreich Hundertwasser включва в себе си всички елементи на неговата философия и разбирането му за органична архитектура – това е туристическият комплекс Bad Blumau в австрийската област Styria с център  Грац. Комбинацията от  топли минерални извори и приказна архитектура със сигурност е чудесно място за почивка.

 

Хундервасер - архитектурни проекти в унисон с природата

публикувана: 10.2012
източник:
http://greentech-bg.net