КОНЦЕПЦИЯТА "МОЯТ ДОМ Е МОЯТА КРЕПОСТ"

КОНЦЕПЦИЯТА "МОЯТ ДОМ Е МОЯТА КРЕПОСТ"

 

Постройте своя дом-крепост!

Мечтали ли сте да живеете в къща, която е напълно защитена - както от нежелан достъп, така и от всевъзможни природни бедствия? Къща, която може да устои на всички капризи на времето и опустошителния гняв на природата? Място, където ще се чувствате удобно и сигурно...?

CREATON разполага с колекция от виртуални концепции, създадени  да неутрализират опасности от различно естество, които предлагат няколко нива на защита. В зависимост от конкретните условия и изисквания, тези концепции могат да се съчетават и комбинират за да оформят цялостен модел, в съответствие с вашите нужди.

Въпреки, че наричаме този модел "дом-крепост" - в архитектурно отношение подобен проект може да приеме всякаква форма. Консервативен, модерен или поп-арт, скромен или величествен. Това зависи изцяло от вашият стил и предпочитания.

 

Отличителна черта на всяка крепост е, че осигурява на обитателите си независимост от външни условия и фактори. Историята помни случаи, когато крепости са били под обсада с месеци и години и въпреки това хората вътре са имали всичко необходимо за да оцелеят... Концепцията за модерния дом-крепост също е базирана върху идеята за пълна автономност. В съвременния живот това означава, че трябва да се имат предвид всички социални,  икономически, геополитически и екологични аспекти. CREATON предлага ефективни механизми за постигане на пълна функционалност на обитаемата среда, без наличието на централизирани: комуникации, електропреносна мрежа, снабдяване с вода и храна и извозване на отпадъците. Затворен цикъл, който осигурява всичко необходимо за пълноценен живот. Използването на алтернативни възобновяеми енергоизточници, енергоефективно планиране, системи за използване на локални водоизточници (дъждовна вода, подпочвени води, атмосферна влага), съхранение и рециклиране на водата, превръщане на отпадъците в ресурс и т.н. Това са не само екологични решения - да си независим означава да имаш по-големи шансове за оцеляване ако ситуацията е наистина усложнена. Но дори и без екстремни обстоятелства удобствата и ползите са повече от примамливи - по-малко стрес и финансова зависимост, съответно - повече алтернативи и по-голяма свобода.

 

1. Защита срещу неоторизиран достъп. Включва: пасивни предпазни мерки -

усъвършенствани мониторинг и алармени системи; активна защита - системи за заключване и ограничаване на достъпа, паник стаи.

 

2. Защита от негативни и потенциално опасни въздействия - геопатогенни лъчения, енергиен дисбаланс, излъчване от мобилни мрежи и безжични устройства и др.

 

3. Защита срещу природни бедствия и катаклизми: земетресения, пожари, наводнения, земни свличания, бури, градушки, силни ветрове, лавини, екстремни температури и температурни амплитуди, вулканична пепел, слънчеви изригвания (магнитни бури), атмосферни замърсявания, епидемии и пандемии, радиация, продължителна изолация и т.н.

 

4. Индивидуална защита. Всеки от нас има своите страхове. Често пъти те са необясними и ирационални. Например - страх от височини, страх от тъмното, страх от затворени пространства и т.н. Понякога решаваме да се изправим срещу страховете си, за да се опитаме да се преборим с тях. Но в повечето случаи предпочитаме да не се сблъскваме с тях...

За да завършим концепцията за съвършено безопасна къща - прибавихме и тази допълнителна защита -  срещу собствените ви ирационални страхове.

Боите се от паяци? Спокойно! Няма да ги откриете в спалнята си!

публикувана: 09.2012
автор:
CREATON