ЦЕНТЪР ЗА ЯПОНСКИ БОЙНИ ИЗКУСТВА - ИЧИКУКАЙ, гр. Пловдив

ЦЕНТЪР ЗА ЯПОНСКИ БОЙНИ ИЗКУСТВА - ИЧИКУКАЙ, гр. Пловдив

Настоящият проект е изготвен със съдействието на Фондация за развитие на японската култура – Ичикукай. Сградата е с квадратен план, ориентирана според световните посоки и помещава дейности, свързани с развитието и популяризирането на Японските бойни изкуства и култура.  Замислена е като класическо доджо, където освен физически тренировки се набляга върху  духовното и морално израстване.  

 

 

 

 

Ядрото на сградата се състои от просторна зала за тренировки и две по-малки зали за специализирана подготовка, подредени около вътрешен двор с водна каскада и много зеленина. По периферията са разположени: столова, стая за домакина, помещения за преспиване, (свързани със специалните тренировки, които са с по-дълга продължителност), обслужващи помещения  и традиционна японска баня.  

 

 

 

 

Кухненският блок е организиран на оригинален японски принцип, съобразен с традиционното приготвяне на храна и начин на хранене - част от тренировките изискват и съответен хранителен режим.  

 

 

 

 

Външните стени са масивни, с дебелина 50см, съставени от каменен зид/30см/, топлоизолация и тухлен зид/12см/. В основните зали подът е дървен и застлан с татами – според традиционните японски правила. Сградата се ползва целогодишно, а условията за тренировка са максимално близки до външните - част от специфичните изискванията за пълноценна подготовка. Вътрешният двор и високите прозорци осигуряват обилна естествена светлина във всички помещения.  

 

 

 

 

 

© 2006 архитект Р. Бекирова, архитект С. Стефанов
категория:

Архитектурно проектиране

вид:
Обществена сграда
фаза:
Работен проект
разгърната площ:
400.00 кв. м