МУЛТИОБРАЗОВАТЕЛНО УЧИЛИЩЕ - архитектурна концепция

МУЛТИОБРАЗОВАТЕЛНО УЧИЛИЩЕ - архитектурна концепция

Външният вид на сградата е вдъхновен от естествената красота на цветята.

Но не само формата, а също и структурата на различни видове растения са обект на предварителни проучвания с удивителни резултати. Това рефлектира върху избора на конструктивна система и дори функционалната организация и комуникациите в сградата. Комбинацията от органичен био-дизайн и хай-тек изпълнение е символичен израз на връзката между човек и природа.

 

 

 

 

С разгърната застроена площ от 24 000 кв.м, това е нещо повече от обикновено училище. Голям брой експериментални и социални дейности, огромни рекреационни зони и спортни съоръжения са интегрирани в обема на сградата и извън нея – за да дадат повече пространство на учениците – не само за краката, но и за умовете им! 

 

 

 

 

Всички основни функции са организирани в пет сектора около едно ОБЩО ЯДРО. В него са разположени административната част, зала за експозиции, ресторант, кафе-клуб, мултифункционална зала за концерти и културни прояви, кино, различни обществени услуги, магазини и др.

 

 

 

 

Всеки сектор е с уникален тематичен интериорен дизайн, в съответствие с дейностите, които помещава.

 

 

 

 

СЕКТОР "ИЗКУСТВА" е специализиран в музикални, сценични и приложни изкуства. Там са разположени и кабинети за изучаване на различни чужди култури и нетрадиционни занаяти.

СЕКТОР "МАТЕМАТИКА И ПРИРОДНИ НАУКИ" включва кабинети по математика, физика, химия, биология, и др., както и лаборатории за подготвителни и практически занимания. Предвидени са и няколко лекционни зали.

СЕКТОР "ХУМАНИТАРНИ И СОЦИАЛНИ НАУКИ" е най-големият по площ и най-мащабен по обхват на изучаваните предмети. Преподават се различни езици, литература, география, социология, психология и др. Класни стаи, специализирани кабинети, езикови лаборатории и лекционни зали са аранжирани около обширни мултифункционални пространства.

 

 

 

 

СЕКТОР "СПОРТ" – спортна зала, басейн, база за лекоатлетически тренировки и голям брой игрища за различни видове спортове на закрито и на открито.

СЕКТОР "ИНФОРМАЦИЯ И КОМУНИКАЦИЯ" помещава мултимедийна библиотека, специализирана учебна библиотека, звукозаписно студио, патентен офис, интернет зали и др.

 

 

 

 

© 2001 архитект С. Стефанов
категория:

Архитектурно проектиране

вид:
Обществена сграда
фаза:
Идеен проект
разгърната площ:
24 000 кв. м