ЖИЛИЩНА СГРАДА ЕЛЕКТРА,  гр. Пловдив

ЖИЛИЩНА СГРАДА ЕЛЕКТРА, гр. Пловдив

Сградата е проектирана на силно наклонен терен, в подножието на Хълма на Освободителите с панорамен изглед към р.Марица и Стара Планина. Замислена е като ултрамодерна и мултифункционална, с максимална степен на  комфорт на обитаване от 1-2 семейства.

 

 

 

 

 илюстрация за архитектурен проект - невронна мрежа

Външната облицовка е от високотехнологично самопочистващо се метално покритие с много висока степен на устойчивост на механични и климатични въздействия и гаранция за дълготрайно ползване. Подобни външни и вътрешни облицовки са характерни за луксозните обществени сгради.

 

Под тази метална "кожа" се крие не по-малко технологичният "скелет" на сградата - комбинация от стоманобетон и лека метална конструкция с по-малко носещи елементи и по-големи подпорни разстояния, което осигурява пространство и комфорт в интериора.

 

 

 

 

 

проект за ултрамодерна жилищна сграда с футуристичен дизайн

В сравнение със стандартното жилищно строителство в България са използвани редица нововъведения, които създават уникален микроклимат и усещане за лукс:

 

 - Вентилируемата фасадна система с ефективна топлоизолация от 7см каменна вата,  заедно с модерната климатизационна система и специалните нискоемисионни стъкла осигуряват отлична енергоефективност на сградата.

 

 - Сградата разполага с централизирана прахопочистваща система, което означава, че освен филтрацията на въздуха през активни филтри от климатизационната система, вместо традиционните прахосмукачки се използва централен прахозасмукващ механизъм и мрежа от тръби, достигащи до всяко помещение, които отвеждат сметта в резервоар в сутерена на сградата. По този начин се ограничава количеството на фините прахови частици, които са най-вредни за здравето.

 

 - За подови покрития са ползвани изключително саморазливни настилки, които са дълготрайни, износоустойчиви, антибактериални, с отлични топло-  и шумоизолационни свойства, не се хлъзгат, нямат фуги, лесни за почистване и т.н. Поради тези показатели саморазливните настилки са предпочитани при  изграждането на предприятия от фармацевтичната и хранителната индустрия, болници и др. обекти, където стерилната среда е от решаващо значение.

 

 - Светлата височина на етажите е 3м (за сравнение - 2.60м при стандартно строителство). Това допринася за по-добрата осветеност на помещенията и, разбира се за по-голямата свобода и душевен комфорт.

 

Характерният hi-tech силует на сградата е създаден не само заради  "ефекта на скулптурата", а и за да придава самочувствие на обитателите чрез изражението си в интериорните пространства и сливането им с панорамата.  

Излитането от последното ниво е сигурно за всеки. Там се намира спалня тип "международна космическа станция" с интегрирана баня "планетариум".

 

 

 

 

 

жилищна сграда ЕЛЕКТРА - илюстрация

© 2007 архитект Стефан Стефанов
категория:

Архитектурно проектиране

вид:
Жилищна сграда
фаза:
Работен проект
разгърната площ:
487.50 кв. м