Еко-селище ВЪРХОВРЪХ, м. Върховръх, с. Скобелево, обл. Пловдив

Еко-селище ВЪРХОВРЪХ, м. Върховръх, с. Скобелево, обл. Пловдив

 

Еко-селище Върховръх е разположено в местност с уникална енергия и неповторима атмосфера. Скрито високо в планината, вписано в горските масиви на Родопите, самото място предразполага към уединение и пълно сливане с природата. В непосредствена близост могат да се открият зелени горски пътеки, реки, долини и върхове.дизайн на къщи за почивка с озеленен покрив

 

Огромно предизвикателство за всеки архитектурен проект е постигане на единство между естествената среда и дизайна на застрояването. За съжаление, нерядко има примери за несполучливи и дори брутални намеси, които по-скоро унищожават енергията на мястото, отколкото да се "възползват" от потенциала му.


Затова при проектирането на Еко-селище Върховръх водещата концепция е респект към природата, експониране на природните дадености и съхраняване на идентичността на мястото чрез органичен дизайн, използване на естествени материали и прилагане на енергийно-ефективни решения.


Еко-архитектура, заложена в ДНК-то на проекта и налагане на устойчиви решения са в основата на качествено нов подход към изграждането на комплекса. За изработката на архитектурен проект с нисък екологичен отпечатък върху природата са използвани съвременни похвати, в хармония с древни строителни техники.почивен комплекс с къщи за гости и глампинг зона


Комплексът включва 6 къщи за гости с различен капацитет, пригодени за разнообразни начини на ползване, глампинг зона с 4 двуетажни палатки, ресторант, открит бар, пространства за уъркшопове,  водна площ и тематични кътове за почивка.луксозни къщи за гости сред природата - водна площ


Дизайнът на постройките е органичен, асиметричен, с дървени корпуси, каменни елементи и изцяло озеленени покриви, сливащи се с терена. Покривното озеленяване не е просто декоративен ефект, а напротив - пълноценна площ, с необходимата дебелина на почвения слой за естествено развитие на ниска и дори средно висока растителност.


В дизайна на интериора е заложено отново на естествени материали. Важна роля за комфорта на обитаване играе и изборът на добре остъклени южни фасади за обилно осветяване на помещенията.


Изборът на строителна система и начинът на приложение и комбиниране на материалите допринася  за един много важен аспект на проекта - енергоефективност. Ефектът на акумулирането на топлинна енергия и запазването на постоянна вътрешна температура е не само прагматичен аспект, но играе основна роля за създаването на неповторим уют и усещане за лукс.дървени къщи - еко дизайн


Функционалният план на всяка една от къщите е базиран на вътрешни пространства, които лесно могат да се трансформират и конфигурират, за да се обособят допълнителни легла.


Така например най-компактните къщи - в зависимост от аранжирането на интериора  - могат да приютят с еднакъв успех двойка, търсеща усамотение и романтика, семейство с деца или дори група от 6-8 младежи, готови да жертват част от комфорта. Всяка къща представлява отворено пространство от всекидневна с кухненски кът и спалня, допълнени от присъствието на камина. Банята е екипирана с всички необходими удобства. Достъпна чрез централно разположена стълба, надстройката над спалнята добавя едно малко и уютно пространство вмъкнато под покрива, което може да се използва като допълнително място за нощуване.компактна къща в почивен комплекс върховръх


Средните по размер къщи са на две нива, като вторият етаж е съставен от спалня и огромна баня с тангенторна вана и голям прозорец с изглед към родопските възвишения. Първият етаж е функционален и светъл, с холна част, трапезария и кухненски бокс, оразмерен за нуждите на обитателите. Камината е двулицева - открита към всекидневната и спалнята.


Най-просторните къщи разполагат с по 3 спални и 2 бани и осигуряват достатъчно пространство за по-големи компании и още повече опции за приятно прекарване на времето. Партерният етаж следва дизайна на другите къщи, но с увеличени размери и удобства. В една от къщите, гостите могат да се насладят на джакузи с гледка към боровата гора.


Всяко мини-домакинство разполага с малка градинка от билкови растения, растящи непосредствено пред кухненския прозорец, което осигурява  директен достъп до диворастящи балкански билки в къта за готвене. Био-градината е на самия озеленен покрив, на нивото на кухненския плот. Това не просто създава екзотична атмосфера, но и гарантира отличен вкус на всяко ястие.


 

кът за почивка с барбекю и каменна пещ


Около къщите за гости са обособени няколко тематични къта - воден бар, беседка с барбекю и открита пещ, огнище (fire pit) с отопляеми каменни седалки за целогодишно ползване, широкоплощен кръгъл хамак за отмора на открито и детска площадка. Обединени около специално проектирана водна площ, всички атракции са детайлно обмислени за да гарантират приятното прекарване на гостите на комплекса.

 

 

Предвидени са пространства на закрито и открито за провеждане на уъркшопове и различни групови занимания - грънчарство, художествена керамика, резбоване, гравиране, билкарство. Това е добра възможност традиционни български занаяти да се презентират, да предизвикат интерес и да генерират положителни емоции в посетителите.

 

 

самостоятелни къщи за гости сред природата


Широките поляни пред къщите са място за разходка, почивка, барбекю, пикник и игри.


В рамките на комплекса, за любителите на натуралните изживявания - архитектурният проект предвижда и глампинг зона -  един по-различен начин за почивка, изпълнен със силна емоция и авантюризъм. Модерното къмпингуване или т. нар. глампинг е хит в европейски и световен мащаб, когато става дума за еко-туризъм. Той съчетава удобството на хотелска стая и лукса от директния контакт с природата.


луксозно къмпингуване - глампинг зона


Пространството, обособено за глампинг се състои от четири островърхи палатки изградени върху дървени платформи, с частично второ ниво (допълнителна опция за нощуване), преносимо барбекю за готвене на открито и заключваща се ниша за съхранение на лични вещи. Във функционално отношение палатките следват формата и концепцията на къщите за гости. Всяка разполага със собствена баня, напълно оборудвана с нужните удобства.глампинг в България - еко комплекс Върховръх


Еко-селище Върховръх презентира тази рядко срещана за България идея на място което предоставя перфектната среда за тази цел.


Ресторантът следва архитектурния облик на селището - озеленен покрив и натурални материали, автентичен интериорен дизайн, открояващ се с мебели от масивно дърво и цели необработени дървени късове.  Гостите на ресторанта могат да се насладят на приятна гледка във всички посоки, включително към къщите за гости, от които се виждат само озеленените наклонени фасади, забулени в растителност.почивен комплекс - еко ресторант с воден бар на открито


Еко-селище Върховръх предлага спокойствие и уединение, но и забавления, игри, авантюри. Своето място могат да открият различни възрастови и социални групи - деца, младежи, двойки, семейства и възрастни хора - обединени от обичта към планинарството и природата.


Когато и най-дребният архитектурен детайл е подчинен на една цялостна силна концепция, крайният резултат е завладяващ и вдъхновяващ. Еко-селище Върховръх привлича с уникална, но ненатрапчива атмосфера и провокира с ново усещане за лукс и комфорт. Стремежът към хармония с природата с еко-решения и "зелена архитектура" е път към по-добро бъдеще за нас и планетата ни.устойчива архитектура в хармония с природата

© 2017 архитект Стефан Стефанов
категория:

3D Моделиране и визуализации

/

Архитектурно проектиране

/

Еко-решения и устойчивост

/

Ландшафтен дизайн

/

Дизайн и инженеринг

вид:
Ваканционен комплекс
фаза:
Работен проект
разгърната площ:
940 кв. м