Еднофамилна къща ВИТРА, с. Войводиново

Еднофамилна къща ВИТРА, с. Войводиново

 

Сградата е по проект на архитект Стефан Стефанов. Намира в с. Войводиново, близо до Пловдив. Обликът ѝ напомня за традиционната българска архитектура, но с по-строг силует, просторен интериор и съвременна функционалност, съобразена изцяло с желанията на собствениците. Търсена е конкретна стилова идентичност, която подхожда на конкретното разположение на къщата и даденостите на околната среда.

Съчетанието между прагматизъм и романтика лежи в основата на архитектурната концепция. Стремежът към опростени обеми, чисти линии и ясни функции е определящ за емоционалния отпечатък на сградата.

 

Използваните материали придават изящност и кокетност, подчертавайки обема и формата на сградата. Фасадната обработка е с каменна и дървена облицовка,  традиционна бяла гладка мазилка,  ажурни дървени парапети и орнаменти от дърворезба. Сградата е заобиколена с настилки от каменни плочи и павета на тревна фуга.  За вътрешните стени и тавани на сухите помещения се използват ефектни мазилки, латекс и дървени облицовки.

 

 

 

Еднофамилна къща ВИТРА, изглед от югозапад, архитект Стефан Стефанов

 

Къщата е на три нива, без сутерен, повдигната на 55см над терена. Ситуирана е в северозападната част на парцела с обширен двор на юг.

Предвидени са два входа - от запад и от север. От южната страна (към двора) е предвидена тераса, от която също има директен достъп до помещенията на 1-вия етаж. Осигурено е място за паркиране на 2-3 автомобила в рамките на имота.

Дворът е оформен с много растителност - зелени площи, цветя, дървета, овощна и зеленчукова градина и детска площадка.

Имотът е заобиколен от плътна ограда с каменна облицовка.

 

 

 

Еднофамилна къща ВИТРА, изглед от северозапад, архитект Стефан Стефанов

 

На Първия етаж е са разположени: обширна дневна с трапезария, дизайнерска камина и кухненски бокс - с гледка на юг - към вътрешния двор, преддверие с дрешник, WC-гости, склад, както и отделна тоалетна с умивалник, достъпна директно от двора. В източната част на къщата е разположена стая за гости с индивидуална баня, която е свързана функционално с другите помещения, но има отделен вход, така че при нужда би могла да се ползва отделно. На терасата пред кухненския бокс и трапезарията има  комфортен кът за хранене и почивка на открито, както и специално огнище - основен акцент и притегателен център.

 

На Втория етаж са разположени преддверие с дрешник, три спални с балкони и перално помещение с лоджия за простиране. Източната спалня е обширна и светла, с индивидуална луксозна баня с хидромасажна вана, а другите 2 спални са с обща просторна баня с вана и излаз на балкон. Във всички спални са предвидени широки вградени гардероби, които остават "невидими" и не раздробяват пространството.

 

Подпокривното пространство е еднообемно и може да се ползва като студио или помещение за хоби.

 

© 2014 архитект Стефан Стефанов
категория:

3D Моделиране и визуализации

/

Архитектурно проектиране

/

Интериорен дизайн

вид:
Жилищна сграда
фаза:
Работен проект
разгърната площ:
325.00 кв. м