ЕДНОФАМИЛНА КЪЩА ТЕРРА, кв. Остромила, гр. Пловдив

ЕДНОФАМИЛНА КЪЩА ТЕРРА, кв. Остромила, гр. Пловдив

 

Всеки един проект за еднофамилна къща е различен. Но в тази сграда има нещо наистина специално. Тя се откроява с уникален дух и визия, продиктувана от желанието на инвеститора за съвременна и функционална сграда с вдъхновяващ стилен облик и просторен интериор.

Къщата се намира в  кв. Остромила - южната част на град Пловдив, в подножието на Родопите. Местоположението ѝ позволява на обитателите да бъдат достатъчно близо до центъра на Пловдив, но и достатъчно далеч от основните източници на градски шум – предпоставка за спокойна и тиха атмосфера, характерна за къщите в покрайнините.

 

 

архитектурен проект за еднофамилна къща ТЕРРА в Пловдив

 

Съвременните архитектурни похвати са в съчетание с традиционни естествени материали – камък и дърво. Главният вход на къщата е повдигнат над терена, което ѝ придава представителен вид и позволява подземното ниво да е максимално защитено от високите подпочвени води в региона.

Къщата е развита на три надземни нива и подземен етаж с обща РЗП около 500м2. Водещата нишка на архитектурната концепция е внушително еднообемно вътрешно пространство, обединяващо трите жилищни нива. То е обилно осветено от ефектно структурно остъкляване, "прорязващо" цялата южна фасада и покрива на къщата.  Благодарение на този вертикален стъклен шлиц, още с прекрачването на прага се озоваваме в центъра на окъпано от светлина пространство.

 

 

еднофамилна къща ТЕРРА - веранда, вътрешен двор

 

Ефектът "светлинен кладенец" е основен формообразуващ компонент, който разделя визуално къщата отвън, но обединява пространствата вътре чрез игра на отблясъци и сенки.

Друга характерна особеност на проекта е използване на геотермална енергия за цялостната климатизация на сградата. Системата е със символичен разход на електроенергия и изцяло автоматизирана с възможност за управление от дистанция чрез компютър или смартфон. Предвидени са фотоволтаични панели с перспективата за пълна независимост от централизирано електрозахранване. По този начин в къщата може да се поддържа максимално ниво на комфорт, без това да води до разходи. Постигнатата автономност е крачка към бъдещето, където използването на зелена енергия от възобновяеми източници ще бъде стандарт.

 

 

 

еднофамилна къща ТЕРРА - пергола, водна каскада

 

В полуподземния етаж са разположени гараж (за два автомобила и един мотоциклет), малка работилница, обширен фитнес център, сервизни и складови помещения.

Дневният кът се отличава със сдържан съвременен стил, а акцентът е върху ръчно изработено ажурно дървено пано, съчетаващо функция и естетика. В унисон с подбраната мека мебел,  то е проектирано  за експониране на битови предмети и различни форми на приложно изкуство,  като същевременно прегражда стълбището към зона „Нощ“.

Присъствието на камък и дърво както в екстериора, така и в интериора, допринася още повече за хармоничната атмосфера.

 

 

еднофамилна къща ТЕРРА - кът за почивка на открито

 

Дизайнът на кухнята е подчинен на функционален, минималистичен и модерен подход, без излишни детайли, но с множество интегрирани функции, необходими за съвременния начин на живот.

Особено внимание е обърнато на откритата веранда и дворното пространство. Кътът за почивка на открито е допълнен от специално проектирана водна каскада, която е едновременно спокойна и динамична, дискретна и привличаща, отразяваща и поглъщаща слънчевата светлина. Водните растения, потопени в нея, са в унисон с обилното озеленяване и във всеки един момент придават чувство на душевен комфорт и сливане с природата.  Над верандата е разположена дървена пергола, покрита с увивна растителност. Така пространството за отдих е ясно дефинирано и истински привлекателно.

 

 

еднофамилна къща ТЕРРА - просторен светъл интериор

 

В близост до входа има малка градина с екзотични растения, която преминава и в интериора на къщата, размивайки границата между вън и вътре. Тя също е покрита с пергола, която хвърля характерната си сянка и допринася за по-интересното възприемане на пространството.

Вторият жилищен етаж е подчинен на зона „Нощ“ и съдържа три спални – включително една мастър спалня с просторна гардеробна и собствена баня, наподобяваща по-скоро на мини спа-център. Овалната, вградена в пода тангенторна вана е в японски стил и е разположена непосредствено до огромен ъглов прозорец. Неповторимата гледка към Младежкия хълм и липсата на "съседски очи" създават почти нереално чувство на лукс и комфорт.

 

 

еднофамилна къща ТЕРРА - интериор. кухня, трапезария, зеленина

 

Всички спални са с югоизточно изложение и големи прозорци, в които отново акцент е естествената светлина. Хоризонталната връзка между стаите е в пряк контакт със светлинния пробив на южната фасада и по този начин дори коридорите в къщата са осветени от естествена светлина.

На третото ниво е предвидено панорамно офис-пространство, където се помещава и ядрото на компютърната система на къщата, с автоматично управление на множество функции.

Дворното пространство е разделено на две части. Предният двор подчертава подхода към къщата и създава възможност за възприемането на архитектурната визия от дистанция. 

Вътрешният двор е по-интимно пространство, място за усамотение, почивка и забавления.

 

 

еднофамилна къща ТЕРРА - нощна снимка, дворно осветление

© 2016 архитект Стефан Стефанов
категория:

Архитектурно проектиране

/

Интериорен дизайн

вид:
жилищна сграда
фаза:
работен проект
разгърната площ:
500 кв.м