ЦЕНТЪР ЗА МУЗИКАЛНИ И СЦЕНИЧНИ ИЗКУСТВА В СЕУЛ,  о. Нодеул, Сеул, Южна Корея

ЦЕНТЪР ЗА МУЗИКАЛНИ И СЦЕНИЧНИ ИЗКУСТВА В СЕУЛ, о. Нодеул, Сеул, Южна Корея

Днес архитектурата е нещо повече от създаване на енергийно-ефективни сгради и търсене на екологични решения. Все по-често тя ни възпитава на природосъобразен начин на живот и уважение към природата. Освен инструмент за създаване на нови емоции, които да провокират въображението и естетическите ни усещания, ние използваме архитектурата като начин да повлияем на възприятията и да помогнем за осъзнаването на скритата сила на природата.

Да се направи проект за дизайн на цял остров е голямо предизвикателство и огромна отговорност. Това е като да се проектира нов град – съчетание на стари познания и най-съвременни технологии. Остров Нодеул се намира в сърцето на Сеул и бъдещата му визия трябва да обособи един нов символ за града и цялата страна, който да напомня и  насочва вниманието към музикалните и сценични изкуства. Съчетание на модерното и класическото, духовното и материалното, романтичното и технологичното.

 

 

 

 

Небе, Огън, Вода, Земя. Тези четири елемента, символите на Корейското знаме, са навсякъде около нас - до такава степен, че понякога забравяме за тяхната действителна сила и мощ. За да подчертаем значението им - ние ги използваме като строителни материали за бъдещия културен център. Директно или в метафорични превъплъщения те са "вградени" в дизайна на Центъра за Музикални и Сценични Изкуства. Самият остров, обграден от река ГАНГ, символизира Земята. Небето е изразено чрез просторните вътрешни пространства на сградата и високите, прозрачни, подобни на куполи покривни конструкции.

Водата е основен компонент в цялостната концепция – целият остров е заобиколен от единствени по рода си, динамично променящи се водни фигури с височина до 50м, наподобяващи огромни листа. Всяка от тях е изградена от фин "метален скелет" обвит в "кожа " от искряща вода. Автоматизирана система синхронизира действието на хиляди дюзи и клапани, разположени  в металните рамки, за да създадат множество поразителни ефекти, превръщайки водата във водни завеси или пръски, мощни струи или малки капчици, пяна или пара, снежинки или ледени скулптури...

Разноцветни светлини, прожектирани върху тези триизмерни водни екрани създават оптически илюзии, които наподобяват Огън, четвъртия елемент.

 

 

 

 

Освен естетическото и символичното значение на водните пана, разположени по контура на целия остров, те играят и важна практическа роля – осигуряват приятен микроклимат за целия остров по натурален начинизползвайки огромната мощ на река Ханганг като естествен климатик. Те са не само филтър за негативните климатични аспекти, но осигуряват защита от праха и шума, идващи от града. 

 

 

 

 

В дизайна на сградата има и редица други енергоспестяващи решения:

-  използване на покрития, отразяващи слънчевата светлина

структурна термоизолация и специални термоустойчиви материали за покрива

система за естествено вентилиране на сградата

-  използване на отразена светлина в интериора

-  пасивно кондициониране на офиси и обществени пространства

- "стени" от увивна растителност за увеличаване на зелените площи

 

 

 

 

Създаването на провокативен "бионичен" силует на Центъра за Музикални и Сценични Изкуства и обгръщането му в цветна приказка – гигантски листоподобни водни фигури, разкрива нашите творчески намерения за този проект, както и стремежа към създаване на неповторим емоционален заряд чрез преплитане на  естетически, функционални и екологични решения.

Центърът за Музикални и Сценични Изкуства е проект от огромно значение за прогресиращ и космополитен град, какъвто е Сеул. Погледът ни е насочен както към корените на историята и традициите, така и към новите хоризонти. Към новия културен символ: мистичен,  технологичен и удивителен. 

 

 

 

 

© 2005 архитект Р. Бекирова, архитект С. Стефанов
категория:

Архитектурно проектиране

вид:
Обществена сграда
фаза:
Концептуален проект / Конкурсен проект
разгърната площ:
25 000.00 кв. м