Еднофамилна къща, интериорен дизайн в стил „Рустика“, с. Руен

Еднофамилна къща, интериорен дизайн в стил „Рустика“, с. Руен

Разположено на значителна надморска височина и в същото време - недалеч от урбанизирания и съвременен Пловдив - с. Руен е идеална локация  за къща за почивка, осигуряваща уют и комфорт в съчетание с чист планински въздух и уединение.  Интериорният дизайн формира цялостното настроение и отразява специфичните  нужди на обитателите. Усещането за безвремие и натуралност са водещи мотиви в оформлението на вътрешните пространства.

Общата площ на къщата достига 400 м2 , а разположението ѝ е в най-високата част на вилната зона, с панорамна гледка към Руенското езеро и безкрайните горски масиви. Специалното разработване на интериорен проект има за цел да свърже къщата с мястото, попивайки от силната му енергия.

Желанието на собствениците е за вдъхновяващ български интериор в стил „Рустика“, който да отразява носталгично връзката с миналото и солидната основа на традициите. 

 

 

интериор на къща в традиционен български стил в с.Руен

Изборът на масивно дърво като основен конструктивен и декоративен материал, в комбинация с каменна облицовка са основата за постигането на търсения рустикален дух. Още от входната врата впечатление правят тежките дървени греди на тавана, ясно четими и обособяващи мащаба на цялото вътрешно пространство. Създаването на разчупен интериор чрез преливащи обеми придава на къщата характерна органична атмосфера. Доловимият бутиков привкус е резултат на внимателен подбор на детайли и прецизно проектиране на мебели  отговарящи на архитектурната концепция. Мощно изразно средство е подборът на настилки - старинно дюшеме, ръчно тъкани килими и керамични плочи със земен цвят.

 


интериор на къща в традиционен български стил в с.Руен

Друг класически подход - видимата тухлената зидария е използвана като елемент, придаващ  допълнителен растер и емоция. Боядисана в бяло - тя позволява на дървото да изпъкне допълнително, придавайки на дневната част автентичен ретро оттенък и свързвайки визуално отделните функционални зони.

Балансирането между контрастиращи изразни средства - груби повърхности и необработени материали от една страна, и фини детайли - от друга, придава на интериора на къщата суров вид, но с  романтичен оттенък.

 

 

интериор на къща в традиционен български стил в с.Руен

Особено внимание е обърнато Разположената централно камина, символизираща важността на огнището, около което се сплотява и събира българското семейство. Облицована е с характерен за традиционната българска архитектура камък, който придава „твърдост“ на тази зона, метафорична препратка за устойчивостта на семейното ядро. Изчистените класически кожени мебели са комфортни и солидни, а каменната маса с неправилна форма утвърждава усещането  за натуралност.  Кухнята е решена с ясен акцент върху дървото, като то е оставено във възможно най-натурален цвят без допълнителна обработка.  Украсите и фризовете на вратичките на шкафовете/ чекмеджетата се допълват от орнаментирани дръжки, придаващи „селско“, но и изящно усещане на цялата кухня.  Изборът на кухненска маса и столове придава допълнителна тежест и емоция. 

 

 

интериор на къща в традиционен български стил в с.Руен

Ключова роля за цялостното усещане и въздействие на интериора има осветлението, което е специално проектирано и интегрирано в различни елементи на обзавеждането. Окачени на стоманени вериги,  подобно на средновековен замък, в общото пространство са провесени два огромни полилея, изработени от груби дървени греди. Скрити светлинни ленти създават допълнителна дълбочина и подчертават  всяка пространствена гънка.

 

 

интериор на къща в традиционен български стил в с.Руен

© 2015 архитект Стефан Стефанов
категория:

3D Моделиране и визуализации

/

Интериорен дизайн

вид:
Интериорен проект
фаза:
Визуализация
разгърната площ:
425 кв.м