Вила ВИБРА, с. Храбрино

Вила ВИБРА, с. Храбрино

Разположена на панорамен южен склон с неповторима гледка, ВИЛА "ВИБРА" е замислена като начин да се улови и запази вибрацията на това вълшебно място.

Архитектурният облик е базиран на няколко прости принципа:

1. Вграждане на основния обем на сградата в релефа на терена.

2. Хармониране с обкръжаващата среда - използване на естествени материали и обилно

озеленяване на фасадата.

3. Преливане на вътрешното и външното пространство, не само в преносен смисъл, а и буквално.

4. Ландшафтен дизайн - дворното пространство като неразделна част от цялостната концепция.

 


 

 

 

Решението за вкопаване в терена е продиктувано едновременно от естетически, емоционални и функционални аргументи.

Входът е на нивото на улицата в най-високата част на имота. От самата улица сградата е почти незабележима, отдавайки предимство на гледката, която се открива оттам. Истинската същност на ВИБРА се разкрива в развитието ѝ към вътрешния двор - преплитащи се обеми, сякаш опулени към панорамата.

Басейнът и дори местата за паркиране също са ориентирани в тази посока.

Вкопаването в терена играе важна роля за енергоефективността и поддържането на постоянна комфортна температура в къщата.

За да бъде възприемана като част от пейзажа, Вила ВИБРА омайва с озеленени фасади и фасадни елементи, дървени и каменни облицовки, но без излишна показност - премерено и дискретно. Съчетанието на тези три "природни тъкани" придава усещане за триединство и завършеност.

 

 

 

Впечатляваща особеност на функционалността на сградата е просторен дневен кът, със специално проектирано остъкляване. Високите витрини се прибират изцяло в стената, премахвайки напълно  и категорично границата между "вътре" и "вън".  Интериорът се слива с двора, а близостта до природата е не само усещане, а обективна реалност.

Басейнът с невидим стъклен ръб, надвесен над планинския откос, превръща плуването в летене. Площадката за разполагане на шезлонги е с натурален дървен декинг и удобен достъп директно от дневната и трапезарията.

До басейна е оформен кът за почивка, с широки дървени пейки, открито огнище и сгъваемо покритие - тента.

Отстрани на къщата, е намерил място малък дзен-кът за медитация, съзерцание и размисъл.

 

 

 

В близост до главния вход каменна чешма посреща и ободрява посетителите с ледената си вода.

Открит дървен бар е разположен под короната на съществуващо дърво в североизточния край на имота. Място за уединение или забавление.

Няколко ивици с различни видове цветя подчертават хоризонталната линия на дизайна на къщата.

Пътеки от каменни плочи на тревна фуга и стълби от цели каменни блокове обикалят сградата и свързват всички интересни кътчета.

Всяка една от тези тематични зони из двора има своето точно определено място и значение.  Вилата е място за почивка, а човек може да почива по много различни начини!

 

 

 

Дневната е изключително просторна, с висок таван и преливащ обем към трапезарията. Разделена е на няколко зони с ясно дефинирани функции. Зоната за сядане е централно разположена, непосредствено пред кокетна вътрешна градина с екзотични растения. Нестандартно решение е пълното отсъствие на телевизор около меката мебел. Вместо това е обособена специална зона за мултимедия, която е част от общото пространство, отделена на полу-ниво с няколко стъпала.

Свободно стояща открита камина с модерен дизайн привлича погледа от всяка точка на дневната, трапезарията и кухнята. Тя играе роля на емоционален център и визуално дефинира отделните зони.

Кухнята и трапезарията са с каменна облицовка не само отвън, но и отвътре. Така усещането за сливане на интериора и екстериора е още по-силно.

Вилата разполага с две просторни спални и малко студио на най-високото ниво.

 

 

 

На фасадата могат да се забележат три "луксозни" къщи за птици, които са проектирани като част от обема на сградата. Това е само малък жест към природата, който всеки може да си позволи. 

© 2016 архитект Стефан Стефанов
категория:

Архитектурно проектиране

/

Интериорен дизайн

/

Еко-решения и устойчивост

/

Ландшафтен дизайн

вид:
Жилищна сграда
фаза:
Работен проект
разгърната площ:
450 кв.м